De prijzen van sieraden

 

Vaak deel ik foto’s op mijn social media accounts. 
Eigenlijk altijd. Soms wat filmpjes van mijn werkzaamheden. Maar te weinig deel ik blogs of artikelen.
En eigenlijk... is dat jammer want ik heb soms best wat dingen die ik zou willen delen.
Daarnaast vind ik het ook leuk om het een en ander over het goudsmeden uit te leggen.
Technieken, werkzaamheden, gereedschapjes. 
Ik merk dat mijn ‘achter de schermen’ filmpjes goed bekeken worden, ik krijg er ook positieve reacties op.
Dus.. tijd voor stap 2. 
Bloggen over het smeden. 
Maar.. deze eerste blog gaat niet over het goudsmeden. Of nou ja, indirect wel. Eigenlijk gaat mijn eerste blog (van 2020 dan) over sieraden. Sieraden in de breedste zin van het woord. (Bekt lekker he) 
Wat mij opvalt, en waar ik mij nogal over verbaas, de prijzen. Wat kost een sieraad? Tuurlijk bepaalt een ieder dat zelf. Ik zie verschillende collega goudsmeden die soort gelijke sieraden maken/verkopen.. maar toch andere prijzen hanteren. 
Daar heb ik het dan niet eens over. Nee. De ‘grote’ merken, de prijskaartjes die daaraan hangen en dan vooral... het feit dat zoveel mensen dat gewoon kopen. Begrijp me niet verkeerd. Doen! Vooral doen als je dat wilt. 
Waar het mij om gaat.. je koopt een armband van merk X wel voor €750,- (gewoon omdat die ene toffe DJ die armband ook draagt) maar een handgemaakt UNIEK sieraad welke speciaal voor jou ontworpen is, waarbij een goudsmid uren en uren achter zijn/haar werkbank zit. Of eigenlijk eerst verschillende tekeningen en/of schetsen maakt, jou prijsopgaven stuurt, nog wat edelstenen op zicht laat komen etc. Dat vindt men te duur. Ja echt. Te duur. Want... ja waarom eigenlijk? Waarom wordt een uniek, handgemaakt, speciaal voor jou ontworpen sieraad gezien als ‘minder’? 
Een sieraad dat niet met 1000-en broertjes en zusjes uit een fabriek komt rollen. Maar waar er vaak maar 1 van is. 1 ring, 1 hanger of 1 armband. Jouw sieraad, jouw idee. 
Ik kan me hier echt over verbazen. Mensen die een prijsopgave ‘duur’ vinden. En vaak niet beseffen dat je bij merk X zoveel betaalt voor... juist ja het merk. Niet voor het materiaal (vaak onedel metaal), de edelstenen (vaak nog niet eens echte edelstenen)... En je buurman in de metro morgen draagt vast dezelfde armband.
En nogmaals begrijp me niet verkeerd; ik hoop dat iedereen blijft kopen wat hij/zij wilt. Maar stiekem hoop ik net iets meer.. dat ons vak, wij goudsmeden, (nog) iets meer waardering krijgen.
Maar vooral; dat de mensen die echt een uniek sieraad zoeken, wel gewoon durven te mailen, bellen of appen. Mijn gegevens staan op mn website ;)

Reactie schrijven

Commentaren: 0